Sunday, October 21, 2007

ΑΝΤΙΣΤΙΓΜΑ


ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ

ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το Αντί-Στίγμα είναι μία μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική εταιρεία. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δίκτυο από εθελοντές (άτομα και οργανώσεις) που σχετίζονται με τον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Ψυχιατρικής, είτε ως χρήστες η πρώην χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είτε ως εργαζόμενοι (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.α.), είτε ως ευαισθητοποιημένοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες στα ανωτέρω θέματα.

Αποτελεί τη συνέχεια της Κίνησης «Η Ελευθερία είναι Θεραπευτική» που έδρασε παλαιότερα και πολλά απ’ τα παλαιά μέλη της συμμετέχουν σήμερα ενεργά και στο Δίκτυο, συνεχίζοντας τη παράδοση μιας κριτικής στάσης και θεώρησης απέναντι στην Ψυχιατρική και τις επικρατούσες απόψεις και πρακτικές του βιολογικού μοντέλου, προτείνοντας παράλληλα μέτρα που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους.

Οι σκοποί και οι επιδιώξεις του Δικτύου αφορούν, κατ’ αρχήν, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων που φέρουν την ταμπέλα «Ψυχικά ασθενής» καθώς και την πρόληψη η αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που, πολύ συχνά, συμβαίνουν, στον χώρο της Ψυχικής Υγείας. Τα θέματα αυτά μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν όλους, δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα στη διάρκεια της ζωής του. Οι ψυχολογικές δυσκολίες είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη φύση και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως ψυχικές ασθένειες η νόσοι.

Ο χώρος της Ψυχιατρικής και της Ψυχικής Υγείας, και ιδιαίτερα το κυρίαρχο βιοϊατρικό μοντέλο, ψυχιατρικοποιεί και απομονώνει τις ανθρώπινες συμπεριφορές, από το κοινωνικό και ψυχολογικό περιβάλλον όπου διαμορφώνονται, και τις ονομάζει «Νόσους», χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες παθολογοανατομικές η άλλου τύπου βιολογικές αποδείξεις.

Η ψυχιατρικοποίηση της καθημερινής ζωής και της πολιτικής δράσης με ψυχιατρικούς όρους εύκολα μπορεί να μετατρέψει την ψυχιατρική και τους λειτουργούς της σε ένα είδος ψυχολογικής αστυνομίας που θα φροντίζει πριν από μας για μας, όπως άλλωστε είχε γίνει (Σοβιετική Ένωση) η συμβαίνει και στις μέρες μας αλλά με έναν πολύ πιο διακριτικό τρόπο.

Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας θα πρέπει να έχουν συνείδηση της τεράστιας εξουσίας που απορρέει απ’ το επάγγελμά τους και, σε συνεργασία με τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ν’ ανακαλύψουν τους τρόπους και τις θεραπείες που είναι αποτελεσματικές. Εκπρόσωποί τους θα πρέπει να συμμετέχουν σε επιστημονικά συνέδρια και σε διοικητικά όργανα του Συστήματος Υγείας, ώστε να επηρεάζουν τις εξελίξεις υπέρ των «Α-σθενών».

Ο χώρος της ψυχιατρικής διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτόν της υπόλοιπης Ιατρικής, δεδομένου ότι οι χρήστες της δεν είναι συνήθως σε θέση να επιλέξουν τον θεραπευτή τους και το είδος της θεραπείας που συνήθως τους επιβάλλεται, με αποτέλεσμα συχνά να επιβαρύνονται, αντί να βοηθούνται.

Πολλές θεραπευτικές παρεμβάσεις (ηλεκτροσπασμοθεραπεία, εγκλεισμός η νοσηλεία σε κλινική, κρυφή η αναγκαστική φαρμακοθεραπεία) συμβαίνουν παρά τη θέληση του ενδιαφερομένου και αποδεικνύονται τραυματικές και αναποτελεσματικές για τους χρήστες και τους συγγενείς τους. Οι παρεμβάσεις αυτές καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της ζωής τους, σε συνδυασμό με το στίγμα και τη ντροπή που, κατ’ αρχήν, βιώνουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και κατόπιν υφίστανται, τόσο από την υπόλοιπη κοινωνία όσο και από τις Ψυχιατρικές Ταξινομήσεις (DSM), οι οποίες τείνουν να μετατρέπουν όλες τις μη αποδεκτές η παράξενες ανθρώπινες συμπεριφορές σε «Ασθένειες».

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να θεραπεύεται όπως αυτός θέλει, να έχει πρόσβαση σε πολλές εναλλακτικές θεραπείες η να μπορεί να αρνηθεί την επιβαλλόμενη θεραπεία, καθώς και το δικαίωμα των εργαζομένων στον χώρο της Ψυχικής υγείας να αρνούνται οποιοδήποτε είδος θεραπείας θεωρούν καταπιεστικό η παραβιάζον την προσωπικότητα του θεραπευομένου η τη δική τους και, κυρίως, την υποχρεωτική θεραπεία (φαρμακοθεραπεία, η ακούσιο εγκλεισμό) κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε θεραπευτής πρέπει να προασπίζει αποκλειστικά και μόνον, τα δικαιώματα του θεραπευομένου του και όχι της κοινωνίας μέσω του εισαγγελέα.

Διεκδικούμε, λοιπόν, μια περισσότερο δημοκρατική θεώρηση των θεραπευτικών μεθόδων, εναλλακτικών προς το παραδοσιακό σύστημα Ψυχικής Υγείας, που δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει πρώτα τα συμφέροντα της κοινωνίας και κατόπιν των ψυχικά πασχόντων .

Οι λειτουργοί της Ψυχικής Υγείας θα πρέπει να παραδεχθούν ότι θεραπεύουν ανθρώπους και όχι ασθένειες· ότι δεν υπάρχουν σαφείς

και εμπεριστατωμένες επιστημονικές γνώσεις, σε ότι αφορά την ψυχική υγεία και την ψυχική διαταραχή· ότι διαφορετικές συμπεριφορές που ταξινομήθηκαν ως Ασθένειες, καθώς και οι αποκρουστικές ονομασίες τους -διαγνώσεις- (π.χ. σχιζοφρένεια) που από μόνες αφ’ εαυτόν τραυματίζουν το άτομο, δεν αποτελούν αποδεδειγμένα Νόσους, ούτε είναι δυνατόν να ελεγχθεί κάποια σαφής οργανική η παθολογοανατομική βλάβη, με τα σημερινά δεδομένα.

Επίσης, οι λειτουργοί της ψυχικής υγείας θα πρέπει να παραδεχθούν ότι υπάρχει σημαντική άγνοια σε ό,τι αφορά την πορεία, την πρόγνωση και την εξέλιξη η την αποκατάσταση, οιασδήποτε ψυχικής διαταραχής και ότι η θεραπεία είναι συχνά ελλιπής και συμπτωματική, δεδομένου ότι οι αιτίες δεν είναι γνωστές και σαφείς. Οι θεραπευόμενοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την επιστημονική μας άγνοια η αβεβαιότητα, καθώς και για τις πολλές παρενέργειες που προκαλούν οι συνήθως εφαρμοζόμενες θεραπείες, ώστε να μπορούν να συναποφασίσουν για την επιλογή της θεραπείας τους. Ως εκ τούτου, είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε βίαιη και καταναγκαστική θεραπεία και με όσους τις εφαρμόζουν.

Αντίθετα, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες φαίνεται να ερμηνεύουν καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις διαταραχές της καθώς και να οδηγούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της. Ένας από τους βασικούς στόχους του Δικτύου είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση σε ότι αφορά την ψυχική διαταραχή και τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Η δημιουργία συμμαχιών και συνεργασιών με άλλες ομάδες ατόμων η πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, με παρόμοιους στόχους, που οι κοινωνίες παραβιάζουν τα δικαιώματά τους, καθώς και οποιουδήποτε είδους εκδήλωση η διεκδίκηση, που θα αποσκοπεί σε ένα ανθρωπιστικό, δημοκρατικό και αξιοπρεπές Σύστημα Ψυχικής Υγείας, αποτελούν τους βασικούς στόχους του Δικτύου.

Η συμμετοχή των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε κεντρικά όργανα, που αφορούν τη βελτίωση του συστήματος ψυχικής υγείας, είναι επιβεβλημένη.

Η κριτική θεώρηση της σχέσης της ψυχιατρικής με τη φαρμακοβιομηχανία,

α) σε ότι αφορά τη φαρμακοθεραπεία και την παραπληροφόρηση ως την μόνη αποτελεσματική θεραπεία των ψυχικών διαταραχών,

β) την προώθηση του βιολογικού - ιατρικού μοντέλου της «ψυχικής ασθένειας»

γ) καθώς και στην προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης νέων ψυχιάτρων, σύμφωνα με τις θεωρήσεις του ανωτέρω μοντέλου, αποτελεί επίσης μια απ’ τις βασικές επιδιώξεις του Δικτύου.

Επιπλέον, η καταγγελία ειδικών που με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλεύονται τους θεραπευόμενούς τους με αντιεπιστημονικούς τρόπους η παρεμβάσεις (πολυφαρμακία, εγκλεισμός) η προωθούν την κατευθυνόμενη έρευνα λόγω (οικονομικών η άλλου είδους) απολαβών από τη φαρμακευτική βιομηχανία, θα είναι βασικό καθήκον του Δικτύου.

Ένα άλλο βίαιο και αυταρχικό μέρος της παραδοσιακής ψυχιατρικής, που έχει τις ρίζες του στα άσυλα, σχετίζεται με τη Γενετική θεώρηση της ψυχιατρικής καθώς και με την Ευγονική.

Επειδή καμμία από τις ανωτέρω θεωρίες δεν έχει αποδειχθεί, αλλά χιλιάδες ζωές έχουν καταστραφεί η στιγματιστεί μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι οι απόψεις αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και θα πρέπει να τις αντικρούσουμε με ισχυρά και σαφή επιχειρήματα.

Σήμερα όλο και συχνότερα, σε όλον τον Δυτικό κόσμο επιβάλλεται μια συστηματική Ψυχιατρικοποίηση της κοινωνίας, από την επιλογή για την καταλληλότητα των εργαζομένων μετά από ψυχιατρική εξέταση, έως τη χορήγηση αδειών επαγγελματικής ικανότητος, η διπλωμάτων οδήγησης, κ.α.

Δεδομένου ότι οι γνώσεις για την ψυχική υγεία είναι ελλιπείς, πιστεύουμε ότι κανένας ειδικός δεν πρέπει να χορηγεί τέτοιες άδειες, πολύ δε περισσότερο να συμμετέχει σε γνωμοδότηση για εισαγγελική εντολή καθώς επίσης και σε πράξεις πολιτικής καταστολής.

Γι’ αυτό, καλούμε όσους θεωρούν ότι συμφωνούν η ενδιαφέρονται με τις ανωτέρω θέσεις, να μας υποστηρίξουν συμμετέχοντας ενεργά, τόσο στις συναντήσεις του Δικτύου όσο και στις προσεχείς εκδηλώσεις μας που θα αφορούν τη διάδοση των απόψεών μας για την ψυχική υγεία. Επίσης είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις σας για οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση και υλοποίηση των σκοπών μας.

  • Τέλος, ζητούμε την οικονομική ενίσχυση και εθελοντική συμμετοχή σας, δεδομένου ότι το δίκτυο δεν επιδοτείται από κανέναν κρατικό η άλλο φορέα και στηρίζεται μόνο στη δική σας βοήθεια και επιδότηση.
  • Επειδή πιστεύουμε ότι «Η Ελευθερία Είναι Θεραπευτική» και ότι η υποστήριξη της Φωνής και του Αυτοπροσδιορισμού, των ατόμων που θεραπεύονται απ’ το ψυχιατρικό σύστημα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας,
  • Επειδή η προστασία από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε οποιοδήποτε Σύστημα Ψυχικής Υγείας, είναι επείγουσα και επιτακτική,
  • Επειδή η κυριαρχία της ψυχιατρικής φαρμακοβιομηχανίας, στον χώρο της ψυχικής υγείας, μας οδηγεί σε μηχανιστικές και αντιανθρωπιστικές επιλογές,
  • Θεωρούμε ότι η προαγωγή και η προώθηση μιας δέσμης εναλλακτικών μέτρων με κριτήριο τον άνθρωπο, την ασφάλεια του και την θεραπευτική αποτελεσματικότητα, σε συνδυασμό με τη συναίνεσή του, είναι σημαντικές για την ψυχική και συναισθηματική μας ισορροπία.


Διγενή Ακρίτα 13, 114 72 Αθήνα

Τηλ. 6938717806

antistigma.gr@gmail.com


No comments: